Ethiopia DHILGEE DANCHE

Specialty kava Ethiopia DHILGEE DANCHE je zelo posebna kava. Ima uglajen profil okusa, ki nas spomni na cvetlice in nežne sadne note. Primerna za vse priprave, še posebej pa priporočamo da jo preizkusite na filter pripravi.

2,00 83,00 

Seznam želja
SKUNi na voljo Kategoriji, Oznaka
Zapri
Dodatne informacije
Zapri
Priporočila

Mini Coffee Guide Hikofi

Mini coffee info guide: Na kaj biti pozorni da bi lahko pili boljšo kavo?

Sveže pražena in mleta kava
Uporabljajte kavo, ki ni bila pražena pred več kot 6 meseci. Za največ okusa in arome, jo zmeljite tik pred pripravo.

Shranjevanje
Kavo imejte shranjeno v prostoru, ki ne presega 22°C. Škoduje ji predvsem toplota in svetloba. Kavo si lahko shranite tudi v zamrzovalniku. Sovražnik kave je kisik, zato iz vrečke pred zaprtjem vedno iztisnite zrak.

Mletje
Različne priprave potrebujejo različna mletja. Turška kava potrebuje najbolj fino, sledita espresso in kafetjera. Za filter kavo potrebujemo bolj grobo mlete kave. Najbolj grobo mletje pa je za French press.

Voda
Priporočamo uporabo filtrirane vode. Okus kave bo boljši, pred vodnim kamnom pa boste zaščitili tudi svoje naprave.

Temperatura
Kava je občutljiva na temperaturo. Pri vseh pripravah naj ne preseže 94-95°C. Pri Cold brew kavi uporabite hladno vodo, kateri lahko dodate tudi kocke ledu.

Čistoča
Redno čistite svoje kavne naprave in pripomočke, tudi mlinček in grelec vode. Vodni kamen vpliva na okus vode in posledično kave.

Ethiopia DHILGEE DANCHE ima uglajen cvetlični in sadni profil.

REGIJA: Gedeb

KMETIJA/MLIN: Danche

PROCES: Prani proces

VIŠINA: 2000-2300 m.n.v.

TRGATEV: Oktober-Januar

VRSTA: Wolisho, Kurume, 74110, 74111

OCENA: 87,5

PROFIL OKUSA: Hibiskus, Limonada, Rdeči sadeži, Guava, Med

 

Umetnost pridelave kave

Zrele kavne češnje so ročno obrane in sortirane. Po obiranju kavo izkoščičijo in sortirajo glede na gostoto zrna. Naslednji korak je mokra 72 urna fermentacija. Kavna zrna operejo in ponovno sortirajo glede na gostoto, lažja zrna plavajo na površini in so odstranjena. Sušenje zrn poteka 10 dni, ob rednem obračanju vsake 2-4 ure. Po sušenju, kavo spakirajo v jutine vreče in jo v skladišču pustijo odstati 1-2 meseca. Zadnji korak je izkoščičenje in zadnjega ovoja, v katerem kava ostane praktično do trenutka, ko jo pripravijo za transport.

Opis regije in pridelovalca kave

Gedeb je ena od znanih kavnih etiopijskih regij. Naša kava prihaja iz predela imenovanega Danche. Beseda Dhilgee v jeziku Oromiffa opisuje tip kave, ki ima nežne floralne note, rdeče in vijolične sadeže ter polno in sladko telo. Zemlja v tej regiji je bogata z minerali in je rdeče barve. Etiopija ima veliko zelo majhnih kavnih kmetij, ki so povezane preko mlinov, ki opravljajo procesiranje kave. Na mlin Danche svoje kavne češnje prinese 742 manjših kmetij. En kavni grm lahko ima do 3 kilograme češenj. Ta kava ima organski certifikat!