Kenya AA KARIAINI

Specialty kava Kenya AA KARIAINI je naša sadna bomba. Njen profil okusa je izrazito saden in sladek. Blestela bo pri vseh pripravah, od turške kave pa vse do tja filter kave.

2,00 81,00 

Seznam želja
SKUNi na voljo Kategoriji,
Zapri
Dodatne informacije
Zapri
Priporočila

Mini Coffee Guide Hikofi

Mini coffee info guide: Na kaj biti pozorni da bi lahko pili boljšo kavo?

Sveže pražena in mleta kava
Uporabljajte kavo, ki ni bila pražena pred več kot 6 meseci. Za največ okusa in arome, jo zmeljite tik pred pripravo.

Shranjevanje
Kavo imejte shranjeno v prostoru, ki ne presega 22°C. Škoduje ji predvsem toplota in svetloba. Kavo si lahko shranite tudi v zamrzovalniku. Sovražnik kave je kisik, zato iz vrečke pred zaprtjem vedno iztisnite zrak.

Mletje
Različne priprave potrebujejo različna mletja. Turška kava potrebuje najbolj fino, sledita espresso in kafetjera. Za filter kavo potrebujemo bolj grobo mlete kave. Najbolj grobo mletje pa je za French press.

Voda
Priporočamo uporabo filtrirane vode. Okus kave bo boljši, pred vodnim kamnom pa boste zaščitili tudi svoje naprave.

Temperatura
Kava je občutljiva na temperaturo. Pri vseh pripravah naj ne preseže 94-95°C. Pri Cold brew kavi uporabite hladno vodo, kateri lahko dodate tudi kocke ledu.

Čistoča
Redno čistite svoje kavne naprave in pripomočke, tudi mlinček in grelec vode. Vodni kamen vpliva na okus vode in posledično kave.

Kenya AA KARIAINI je specialty kava z zelo intenzivnim sadnim profilom.

REGIJA: Kirinyaga

KMETIJA/MLIN: Kariaini

PROCES: Prani

VIŠINA: 1700-1950 m.n.v.

TRGATEV: November-Januar

VRSTA: SL28, SL34, Batian, Ruiru11

OCENA: 87

PROFIL OKUSA: Belo cvetje, Marmelada rdečega jagodičevja, Pomaranča, Zeleni mango

Umetnost pridelave kave

Zrele kavne češnje so ročno obrane in sortirane. Po obiranju kavo izkoščičijo in sortirajo glede na gostoto zrna. Naslednji korak je mokra 72 urna fermentacija. Kavna zrna operejo in ponovno sortirajo glede na gostoto, lažja zrna plavajo na površini in so odstranjena. Sušenje zrn poteka 10 dni, ob rednem obračanju vsake 2-4 ure. Po sušenju, kavo spakirajo v jutine vreče in jo v skladišču pustijo odstati 1-2 meseca. Zadnji korak je izkoščičenje in zadnjega ovoja, v katerem kava ostane praktično do trenutka, ko jo pripravijo za transport.

Opis regije in pridelovalca kave

Regija Kirinyaga je unikatna po svojih kavnih okusih. Zaradi bližine Mount Kenye, kava tukaj v senčnih legah zori zelo počasi, kar ji omogoča intenziven profil okusa. Najbolj pogost profil okusa iz te regije je sledeč- začimbe, citrusi, osvežilne kisline in bogato telo. Kavni mlin Kariaini je bil postavljen leta 1954, na višini 1600 metrov in je povezal številne manjše kmetije ter njihovo kavo popeljal v svet.